We leven momenteel in een bijzondere tijd. Onzeker en angstig wat betreft de verspreiding van het virus en de gezondheid van onszelf en onze naasten. Misschien ook onzekerheid over het behoud van je baan en inkomen. Hoe gaat dit verder? Het moge duidelijk zijn dat deze onzekerheden en angsten velen van ons treffen. We moeten er samen doorheen, hopelijk met behoud van een goede gezondheid. In tijden van corona is het dan ook extra belangrijk om vitaal te blijven en goed voor jezelf (en naasten) te zorgen, ondanks dat je thuis zit! Dit blog levert dan ook de nodige tips!

TIP 1 Structuur

Thuiswerken, de kinderen om je heen, niet naar de sportschool kunnen.. Dag structuur. Herkenbaar?! In deze veranderende situatie kan het erg lastig zijn om de gebruikelijke structuur aan te houden. Iets later opstaan, wat later naar bed.. Netflix i.p.v. een wandeling? Het sluipt er gemakkelijk in. Het is tegelijkertijd ook niet haalbaar en nodig om de normale gang van zaken geheel aan te houden, maar het is wel prettig om ritme aan te brengen gedurende deze periode. Dat maakt het vaak overzichtelijker en helpt ons bij het maken van betere keuzes. Denk bijvoorbeeld aan gezonde eetkeuzes, beweging en een goed slaappatroon (daar zo meer over!).

Vind je het momenteel lastig om gezond te eten? Roept de snoeplade nu je meer aan huis gekluisterd bent? Toegegeven; het kan nu extra lastig zijn. Tegelijkertijd is dit ook de perfecte periode om júist met je eetpatroon bezig te zijn! Namelijk: je hebt je koelkast binnen handbereik en wellicht ook iets meer tijd om aandacht te besteden aan de maaltijden. Uitgebreide salade voor de lunch? Gezonde koekjes bakken (met de kids)? Daarnaast geen verleidingen op het station, werkvloer of van jarige collega’s.. Oftewel: er zijn geen extra prikkels van buitenaf en jij kunt je volledig op je eigen eetpatroon richten.

Maak afspraken met jezelf: ontbijt tussen 8.30 en 9.00 uur, werk tot 12.00 uur, maak een wandeling vervolgd door lunch etc. Planning is Key!

TIP 2 Onthaast

Tuurlijk, onzekerheid en stress kunnen op de loer liggen in deze omstandigheden. Tegelijkertijd moeten we van de nood een deugd maken. We zijn vaak hard aan het hollen gedurende onze werkweek en leven op uur en tijd. Nu moet er thuis natuurlijk ook genoeg gebeuren, maar ook biedt het ruimte voor onthaasten. Probeer mindfulness toe te passen; leef in het hier en nu en probeer je gedachten niet af te laten dwalen. Voel de zon op je gezicht, geniet van een kop koffie, aai je huisdier of doe een spelletje met je gezin. Doe niet meer dan één ding tegelijkertijd of direct twee dingen achter elkaar, proef bewust, wees dankbaar (er is namelijk veel om wél dankbaar voor te zijn, neem alleen al het feit hoe goed we het in Nederland hebben) en let bijvoorbeeld op je ademhaling. Dit komt uiteindelijk ook productiviteit qua werk ten goede! Meer tips nodig? Op internet vind je veel tips omtrent mindfulness. Ook zijn er veel meditatie apps beschikbaar.

Is het desondanks toch moeilijk om je te ontspannen in deze periode? Therapieland heeft speciaal voor deze situatie een gratis online module ontwikkeld! Hier krijg je tips en ondersteuning bij het vinden van ontspanning, afleiding en omgaan met vervelende gedachten en emoties.

Tips voor een goede gezondheid in tijden van corona

TIP 3 Slaap

Slaap is essentieel voor een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal! Slaaptekort kan zelfs van (negatieve) invloed zijn op ons gewichtsverloop. Te weinig slapen kan onder andere zorgen voor minder verzadigingsgevoel en dus meer trek. Op tijd onder de wol dus (en op tijd eruit!). Wat helpt: beperk je schermtijd (tv, mobiel, computer etc.) in ieder geval 2 uur voor het slapen gaan. Pas ook op met cafeïne (koffie, thee en cola) en voorkom stress (zie tip 2!).

TIP 4 Beweging

De sportschool mag dan dicht zijn en we mogen niet meer in groepen buiten sporten, er zijn nog genoeg manieren om in beweging te blijven! Maak een flinke wandeling (wel 1,5 meter afstand bewaren van anderen!) of volg online sportlessen bijvoorbeeld bij Fitchannel. Probeer beweging in je dagelijkse ritme te plannen. Doe bijvoorbeeld een paar buikspieroefeningen, squats of lunges. Zoek eens op YouTube onder thuis sporten of yoga en ga aan de slag!

Overigens heeft het de voorkeur om dagelijks naar buiten te gaan. Frisse lucht en een portie vitamine D komen onze gezondheid ten goede!

Tips voor een goede gezondheid in tijden van corona

TIP 5 Beperk boodschappentijd

Dit is nu sowieso een must met het oog op corona. Tegelijkertijd is dit ook gunstig wat betreft het kiezen van gezonde producten. Maak voorafgaand een boodschappenlijst, bijvoorbeeld voor de hele week (dit is iets anders dan hamsteren!) en ga in de winkel strikt je lijstje langs. Vermijd de gangpaden met ongezonde producten en sjees door naar de kassa.
Wil je weten welke producten handig zijn om in huis te hebben? Check dan dit blog.

Tips voor een goede gezondheid in tijden van corona

TIP 6 Darmgezondheid

Goed functionerende darmen zijn zeer belangrijk voor een optimale gezondheid. Wil je een bijdrage leveren aan je darmgezondheid? Zorg dan voor voldoende vezels; kies volkoren, eet rijkelijk groente en rauwkost en dagelijks 2-3 porties fruit.  Genoeg vocht is ook een must. Kies voornamelijk water en (kruiden)thee. Denk ook eens aan infusions van verse munt, gember of citroen.

Ook belangrijk: beperk bewerkte producten en suiker.

Check onze recepten voor meer inspiratie! Al deze recepten dragen bij aan je gezondheid!