24 uur lang alleen maar snoep eten, heb jij dat wel eens gedaan? Nee? Ik ook niet. Maar Youtube staat er vol mee. Gezinnen die een hele dag alleen maar snoep eten ipv ontbijt, lunch en een avondmaaltijd. Filmpjes van vloggers die het nieuwste snoep testen en steeds weer nieuwe (voeding) challenges aan gaan. Leuk vermaak voor de kleintjes, maar misschien niet altijd het goede voorbeeld qua voeding (1)

Kinderreclame

Sinds ik zelf moeder ben geworden valt me op dat heel veel reclame omtrent voeding gericht is op kinderen. Gelukkig komt daar langzaam verandering in. Sinds 1 februari 2019 is de nieuwe Reclamecode voor Voedingsmiddelen van kracht (2). Hierin staat opgesteld dat de verschillende kinderidolen, van Paw Patrol tot K3, niet meer op de verpakkingen mogen worden afgebeeld. Echter zitten we momenteel in een overgangsperiode, waardoor deze producten nu nog steeds in de winkel te vinden zijn.

Overgewicht bij kinderen

Zoals iedereen inmiddels wel weet, is er een groot percentage mensen in Nederland met overgewicht. Maar hoe zit dat nu bij de kinderen? Van 1990 tot 2017 is het percentage kinderen met overgewicht en obesitas nagenoeg gelijk gebleven. Hierbij zien we een lichte daling van overgewicht bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud maar een stijging bij de leeftijdsgroep 12 tot en met 18 jaar (3). De cijfers blijven nagenoeg gelijk, echter de kennis over gezonde voeding is sinds 1990 wel flink gestegen. En de cijfers vertellen ons dat nog steeds bijna 12% van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar oud worstelt met overgewicht (3).

stimuleer een gezond eetpatroon bij je kind

Een gezond eetpatroon bij je kind: jong geleerd is oud gedaan

Dat het aanleren van gezonde eetgewoontes in de jeugd een zeer positieve invloed heeft op de gezondheid en het hebben van een gezond eetpatroon in de toekomst staat al een tijd vast (4). Het gezegde jong geleerd is oud gedaan, is niet voor niks ontstaan. Maar wat kun je nu doen als ouder om die gezonde eetgewoontes bij je eigen kind te stimuleren. Ik dook de literatuur in en heb een aantal tips voor je verzameld:

 • Tip 1: Bied je kind veel verschillende smaken aan
  • Smaakontwikkeling bij een baby begint al in de baarmoeder (5). En bij het geven van borstvoeding leert de baby ook al verschillende smaken kennen door het dieet van de moeder. Maar ook later in de ontwikkeling speelt variatie en het aanbieden van verschillende smaken een belangrijke rol (6). Bied je kind veel verschillende smaken en texturen aan en focus hierbij op gezonde producten. Uiteindelijk heeft dit een positief effect op gezonde eetgewoontes op de lange termijn (7).
 • Tip 2: Ben een rolmodel qua voeding (en beweging)
  • Familie speelt een grote rol tijdens het opgroeien. En de invloed van de gehele familie op het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes mag niet onderschat worden. Uit onderzoek komt naar voren dat kinderen die opgroeien in een gezin met gezonde eet- en beweeggewoontes zelf later ook een gezondere leefstijl hebben (4)(8). Ben een rolmodel voor je kind. Door niet alleen je kind gezonde producten voor te schotelen, maar deze zeker ook zelf lekker op te eten.
 • Tip 3: Eet de maaltijden samen met het hele gezin (en het liefst ook nog aan tafel)
  • De avondmaaltijd met het hele gezin eten is niet alleen gezellig maar ook zeker heel nuttig. Kinderen die vaker maaltijden met de gehele familie eten, en hierbij niet voor de tv zitten, maken ook vaker gezonde keuzes (9-11). Het is een moment om de dag eens door te nemen en echt even samen te zijn. En hoe mooi dat je ze dan ook meteen goede eetgewoontes meegeeft.
 • Tip 4: Kijk eens kritisch naar de filmpjes en reclames die je kind te zien krijgt
  • Om terug te komen op het begin van mijn verhaal. Wat is nu de invloed van sociale media, youtube, etc op kinderen? Kinderen die veel worden blootgesteld aan televisie en/of Youtube eten meer fastfood (11)(12). Uit onderzoek komt naar voren dat kinderen die veel worden blootgesteld aan (kinder) reclame meer ongezonde snacks eten dan de kinderen die minder toegang hebben tot tv en internet (9)(11). Het is dus zeker zinvol om eens kritisch te kijken naar de tijd die een kind achter de tv/ computer besteed.
  • Kinderen groeien op in een wereld vol verleidingen en invloeden van buitenaf. Ik kijk ondertussen met een schuin oog mee met welke filmpjes mijn 4 jarige dochter allemaal kijkt. En zoek geduldig Youtube af naar filmpjes voor kinderen over gezonde voeding. Mocht iemand nog tips hebben waar ik deze filmpjes op Youtube kan vinden, hoor ik het graag in de reacties. Want als (kinder) reclame en youtube filmpjes zo’n groot effect kunnen hebben op de ongezonde eetgewoontes van kinderen. Dan kunnen we dat medium natuurlijk ook positief inzetten om kinderen van alles te leren over gezonde voeding.

Bronnen:

 1. Afbeelding [Internet]. Available from: pexels.com.
 2. Reclamecode Voor Voedingsmiddelen (RVV) 2019.
 3. Volksgezondheidenzorg.info ([2019]) https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/trends#!node-trend-overgewicht-kinderen-naar-leeftijd: RIVM: Bilthoven, [13-12-2019].
 4. Yee, A.Z.H., Lwin, M.O. & Ho, S.S. The influence of parental practices on child promotive and preventive food consumption behaviors: a systematic review and meta-analysis. Int J Behav Nutr Phys Act 14, 47 (2017) doi:10.1186/s12966-017-0501-3
 5. Schaal B: The development of flavour percep- tion from infancy to adulthood; in Voilley A, Etiévant P (eds): Flavour in Food. Cam- bridge, Woodhead, 2006, pp 403–436.
 6. Jones L, Moschonis G, Oliveira A, et al: The influence of early feeding practices on healthy diet variety score among pre-school children in four European birth cohorts. Public Health Nutr 2015;18:1774–1784.
 7. Paroce M, Caton S, Vereijken C, Weenen H, Houston-Price C. How Infants and Young Children Learn About Food: A Systematic Review. Front. Psychol., 25 July 2017.
 8. Niermann, C.; Krapf, F.; Renner, B.; Reiner, M.; Woll, A. Family health climate scale (FHC-scale): Development and validation. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act. 2014, 11, 30.
 9. Scaglioni S, De Cosmi V, Ciappolino, V, et all. Factors Influencing Children’s Eating Behaviours. Nutrients 2018, 10(6), 706.
 10. Fiese, BH. Schwartz, M. Reclaiming the Family Table: Mealtimes and Child Health and Wellbeing. Social Policy Report. Volume 22, Number 4. 2008.
 11. Avery A, Anderson C, McCullough F. Associations between children’s diet quality and watching television during meal or snack consumption: A systematic review. Maternal en Child Nutrition. 2017.Volume13.
 12. Dalton, M.A.; Longacre, M.R.; Drake, K.M.; Cleveland, L.P.; Harris, J.L.; Hendricks, K.; Titus, L.J. Child-targeted fast-food television advertising exposure is linked with fast-food intake among pre-school children. Public Health Nutr. 2017, 20, 1548–1556.
 13. Afbeelding [Internet]. Photo by Tiago Pereira from Pexels